groen dak op je woning
Wonen

groen dak op je woning

Een groen dak is helemaal te gek! Hiermee bedoel ik niet een dak met groene dakpannen of groen dakleer, maar een dak welke groen is door beplanting. Echte beplanting wel te verstaan, kunstgras ziet er misschien ook leuk uit, maar daar help je het milieu niet mee. Door je dak te beplanten met levend groen, zorg je namelijk niet alleen voor een te gek uiterlijk, maar je helpt jezelf en het milieu er ook mee.

Is een groen dak iets voor jou?

Denk je nu dat is een leuk idee, dat wil ik ook! Dan is het nog wel even nakijken of het voor jou, of beter gezegd voor jouw dak mogelijk is. Je kunt namelijk niet zomaar op ieder dak planten laten groeien. Platte daken welke niet in de schaduw liggen zijn het meest geschikt. Is je dak te stijl dan loopt het water te snel weg, waardoor het moeilijk wordt om een groen dak te krijgen. Tot een hellingsgraad van 35 procent is het wel goed mogelijk om beplanting aan te leggen.

Weet je wat heerlijk is? Groene sap oatmeal

Waar op letten

Een prachtige tuin op je dak is natuurlijk supercool, maar let er wel even op wat je er allemaal plant. Kan je dat het gewicht bijvoorbeeld aan? Besluit dan ook niet zomaar om een siertuin aan te leggen met vele (grote) planten, maar vraag eerst een specialist naar de mogelijkheden voor jouw dak.

Wat er vaak gebruikt wordt qua planten groen

Niet alle planten zijn even geschikt om op een dak te groeien. Maak je er een siertuin van welke je het nodige onderhoud geeft, dan kun je meerdere planten gebruiken. Maar is het vooral je doel om niet naar de verzorging om te kijken, dan dien je wel goed rekening te houden met wat je allemaal op je dak plant.

Gras, kruiden, mos en Sedum zijn uitermate geschikt voor op je dak te planten. Hoe dit komt? Ze kunnen overweg met veel water en juist met drogere periodes. Ideaal dus voor op een Nederlands of Belgisch dak.

Subsidie voor een groendak

Omdat een groen dak goed voor het milieu is, zijn er zelfs gemeentes welke subsidie geven voor het aanleggen van een groen dak. Meer hierover en over groene daken in het algemeen kun je lezen op de website van milieucentraal.nl

Reacties uitgeschakeld voor groen dak op je woning